Bodemisolatie

Kruipruimte en bodemisolatie

Bodemisolatie wordt ook wel kruipruimte isolatie genoemd. Bij deze manier van isoleren wordt er een isolatiemateriaal op de bodem van uw kruipruimte aangebracht. Dit materiaal kan los gestort worden of verpakt worden in zakken. Het is in ieder geval belangrijk dat het gebruikte materiaal geen vocht op kan nemen en indien er water in de kruipruimte staat moet het ook blijven drijven.

Toepassing van bodemisolatie

bodemisolatie wordt met name toegepast in nauwe kruipruimtes. Bij het isoleren van de kruipruimte gaat de voorkeur ernaar uit om een isolatiemateriaal tegen de onderzijde van de vloer te monteren. Indien uw kruipruimte lager is als 40 cm is dit vaak niet mogelijk en is het aanbrengen van bodemisolatie het beste alternatief. Ook wordt bodemisolatie dan wel niet in combinatie met vloerisolatie vaak toegepast in vochtige kruipruimtes. Het bodemisolatie materiaal zorgt er namelijk voor dat de luchtvochtigheid in uw kruipruimte sterk verminderd waardoor schimmels en zwammen minder kans krijgen om zich te ontwikkelen. 

Werking bodemisolatie

De werking van bodemisolatie is als volgt. Bodemisolatie remt de kou die vanuit de grond omhoog trekt en verlaagt de luchtvochtigheid. Het verwarmen van vochtige lucht kost namelijk meer energie. Daarnaast wordt de hoeveelheid lucht die verwarmt moet af omdat de ruimte tussen de vloer en bodem verkleind wordt. Tevens mag een kruipruimte voorzien van bodemisolatie matig geventileerd worden, waardoor de aanvoer van koude lucht vanuit buiten verminderd wordt. 

Materialen bodemisolatie

Het meest gebruikte product voor bodemisolatie zijn EPS parels. Dit zijn kleine bolletjes geëxpandeerd polystyreen, ook wel piepschuim. In veel gevallen zijn deze parels grijs van kleur omdat ze behandeld zijn met grafiet om de isolatiewaarde te verhogen. Andere EPS producten zijn bodemisolatie wokkels of chips. Daarnaast zijn er systemen waarbij zakken gevuld worden met gerecycled isolatiemateriaal en naadloos in de kruiruimte worden aangebracht. 

bodemisolatie
Schuiven naar boven