Dakisolatie, een belangrijk onderdeel van de thermische schil.
Dakisolatie is een belangrijk onderdeel van de thermische schil van uw woning. Omdat warmte omhoog trekt vormt het dak van uw woning een groot verliesoppervlakte waardoor u veel warmte kunt verliezen. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel verschillende manieren om uw dak na te isoleren. bovendien draagt het isoleren van uw dak in de zomer bij aan een koelere woning.
Is mijn woning geschikt voor dakisolatie?
Bijna iedere woning is geschikt voor het aanbrengen van dakisolatie. Wat voor uw woning de beste methode is hangt af van diverse factorenen de gewenste afwerking. Een kinderkamer vraagt bijvoorbeeld om een heel andere aanpak dan een rommelzolder. In de basis onderscheiden we de 3 methodes.
Dakisolatie van binnenuit
Dakisolatie van binnenuit is de meest voorkomende vorm na-isolatie, omdat dit in de regel het gemakkelijkste is aan te brengen zonder grote bouwkundige veranderingen. De isolatie kan in veel gevallen tussen de kepers worden aangebracht waardoor het ruimte verlies minimaal is. Nadien kan deze worden afgewerkt met een materiaal naar keuze zoals gipsplaat. Tegenwoordig zijn er ook veel systemen in omloop met een kant en klare afwerking waardoor de afwerking er gelijk netjes uitziet.
Dakisolatie van buitenaf
Voor dakisolatie van buiten af wordt vaak gekozen bij een grondige renovatie of als isoleren van binnenuit niet mogelijk is doordat er bijvoorbeeld al isolatie aanwezig is. dakisolatie van buitenaf is een meer ingrijpende methode waarbij meestal ook de dakgoten en boeidelen aangepast moeten worden. Echter zijn er ook methodes om isolatie onder de dakpannen aan te brengen. Alleen hebben deze als nadeel dat de isolatiewaarde hiervan vaak lager is dan gewenst.
Zoldervloer isolatie
Een andere vorm van dakisolatie, is het isoleren van de zoldervloer. Hierbij wordt de ruimte tussen het plafond en de zoldervloer gevuld met isolatiemateriaal. Vooral bij woningen met een houten vloer waarbij de zolder niet wordt verwarmd is dit een effectieve manier van isoleren.
5 dakisolatie tips
- In tegenstelling tot de meeste andere manieren van schil isolatie, komt dakisolatie in het zicht. Het is daarom goed om met uw aannemer te bespreken hoe hij de isolatie wordt afgewerkt.
- Bij dakisolatie is er vaak voldoende ruimte om goed te isoleren. Kiest u daarom voor een product met een minimale R-waarde van 4,5.
- Gaat u uw dak isoleren met gespoten PUR-schuim? Vraag dan altijd goed naar wat er allemaal wordt afgeplakt en waar u allemaal PUR-nevel kunt verwachten.
- Is uw dak al vanuit de bouw geïsoleerd? Dan kan deze niet zondermeer worden na-geïsoleerd. Vraag altijd een expert om advies.
- Gaat u zelf aan de slag? Denk dan ook goed om de kier- en naadafdichting.
Materialen dakisolatie
Bijna alle isolatiematerialen zijn geschikt om dakisolatie aan te brengen. zo kan de isolatie bijvoorbeeld aangebracht worden met PIR, PUR, minerale wol, of polystyreen. De meeste van deze materialen zijn in verschillende vormen verkrijg met elk zijn voor- en nadelen. Welk materiaal voor uw woning het meest geschikt is hangt af van diverse bouwkundige factoren en uw eigen wensen. De adviseurs van Pulsar energie advies kunnen u helpen met het maken van de juiste keuze waardoor u zeker weet dat het gewenste resultaat wordt behaald.
benieuwd of uw dak nog beter geïsoleerd kan worden? Neem contact op met onze adviseur voor een vrijblijvende intake.